De juiste informatie voor een positief leven

door 18 nov, 2022

Gisteren zat ik met mijn dochter te wachten bij de polikliniek van het ziekenhuis. De televisie stond aan en in de paar minuten dat we zaten te wachten kwamen woorden voorbij als: oorlog, crisis, bedreiging en tekort.

Het doet mij dan iedere keer weer beseffen dat het zó ontzettend goed is dat ik amper televisie kijk en bijna nooit de krant opensla. We worden ontzettend negatief beïnvloed door het nieuws en actualiteiten programma’s. Alsof er alleen maar ellende in de wereld is. Het is een angst propaganda van jewelste.

Verbinding

Ik dacht vroeger toen ik twintig was serieus dat er nog weinig verbinding was tussen mensen. Dat buren niet meer naar elkaar omkeken, dat de wereld vooral slecht was. Dat kwam door al die negatieve berichten die ik elke dag op televisie zag en in de krant las. Totdat ik een keer bij mijn broer op bezoek ging en zag dat dit helemaal niet het geval was. Ik zag ouders buiten gezellig kletsen, terwijl hun kinderen samen buiten speelden. Ik zag verbondenheid en gezelligheid. Niet dat dit er in mijn eigen leven niet was. Integendeel, maar toch was ik op de één of andere manier dit beeld in mijn hoofd geslopen. Toen ik in dezelfde tijd het boek ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk las, begon ik een beetje door te krijgen hoe nieuws gemaakt wordt. En hoe makkelijk een bepaald beeld kan worden neergezet. Een subjectief beeld dat als objectieve nieuwsgeving wordt neergezet.

Beïnvloeding hersenen

Het grootste deel van nieuwsgeving is negatief. Het gaat over oorlog, moord en doodslag, ongelukken, misstanden, ziekten. Al deze berichten gaan in ons hoofd zitten. Iedere keer als we iets negatiefs horen, komt dat op al die andere negatieve berichten die we al gehoord hebben. Onze ‘negatieve berichtensnelweg’ wordt nog een stukje breder. Want zo werken de hersenen. In onze hersenen zitten naar schatting 100 miljard zenuwcellen en neuronen. Die leggen continue verbindingen met elkaar. Ieder stukje informatie die wij binnenkrijgen in onze hersenen wordt verbonden in ons brein met de al aanwezige informatie. En hoe meer negatieve informatie er binnenkomt, hoe sterker de verbinding met deze negativiteit. Wat begint als een smal paadje, wordt uiteindelijk een vierbaans snelweg. Bij mij had al die negatieve informatie een snelweg in mijn hersenen neergelegd, die helemaal niet overeenkwam met de werkelijkheid. In het Lichter Leven programma sta ik uitgebreid stil bij de werking van de hersenen. Je leert hoe je hersenen werken en hoe je de werking ervan kan inzetten om jouw leven positief te veranderen.

Positieve stemming

De les die ik eruit getrokken heb, is dat ik meer energie krijg van positieve informatie. Informatie die mij in een positieve stemming brengt. Natuurlijk sluit ik mijn ogen niet voor wat er in de wereld aan de hand is. Ik krijg het in grote lijnen mee. En ik neem op basis daarvan beslissingen die voor mij persoonlijk belangrijk zijn. Maar heel veel van wat ‘belangrijk’ lijkt te zijn, heeft totaal geen invloed op mijn leven. Het gaat over anderen en is voor hen vervelend. Maar ik ken die mensen helemaal niet, dus waarom zou ik dan moeten weten over de bedreiging van de prinses, een verkrachting in India, een overstroming in België of een dodelijk ongeluk in Lutjebroek?

Ik wil weten hoe het met mijn vrouw en kinderen gaat, met mijn familie en vrienden. Ik vind het fijn om te berichten te zien over zelfontwikkeling, spiritualiteit en zingeving. Positieve berichten die mij in een positieve staat brengen. Zodat de wegen van positiviteit in mijn hersenen worden verbreed. Hoe meer positieve verbindingen ik kan leggen, hoe meer negatieve verbindingen zullen verdwijnen.

Neem daarom minder nieuws tot je. Richt je in plaats daarvan op de mooie dingen van het leven. Probeer het eens een paar weken en kijk welk effect het op je heeft. Ik garandeer je dat het een stuk rustiger wordt in je hoofd en dat je er een stuk vrolijker van wordt!