Een koude douche is weer écht koud!

door 28 sep, 2022

Koud douchen in de ochtend

Nu de herfst zijn intrede heeft gedaan en de temperatuur flink is gedaald, is ook het water een stuk kouder geworden. Daardoor is de koude douche die ik iedere dag neem, weer echt koud geworden. Het is wat minder fijn om er onder te gaan staan en ik twijfel af en toe of ik het wel moet doen, maar bijna altijd kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om onder een warme douche te gaan staan. Dat heeft niet met kosten te maken, het gaat om mijn gezondheid. Want dat koud douchen gezond voor je is, dat is ruimschoots bewezen. Wim Hof geeft hiervan in zijn boek ‘De WimHof methode’ een uitgebreide onderbouwing. 

Ons hart en vaatstelsel

Hij schrijft dat ons hart en vaatstelsel het doel heeft om het bloed door ons lichaam te laten stromen en daarmee verzorgt het de aan- en afvoer van voedingsstoffen, afvalstoffen, zuurstof, koolstofdioxide, hormonen, afweerstoffen en lichaamswarmte. Dit system bestaat uit honderdduizend kilometer aan aders, slagaders en haarvaten. In dat systeem zitten miljoenen spiertjes die de aders en vasculaire kanalen vernauwen en verwijden, onder andere als reactie op de temperatuur waaraan ons lichaam wordt blootgesteld. Hart- en vaatziekten zijn na kanker de grootste doodsoorzaak in Nederland. Ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging zijn de belangrijkste oorzaken. Doordat ons vasculaire systeem in onze huidige maatschappij niet genoeg wordt gestimuleerd en doordat we veel worden blootgesteld aan stress, wordt ons hart gedwongen om harder en krachtiger te pompen om de bloedstroom op gang te houden. Hierdoor wordt het hart chronisch overbelast, wat er voor zorgt dat verschillende aandoeningen zich kunnen ontwikkelen.

Minder stress, meer energie

De twee basisprincipes van de Wim Hof methode om ons vasculaire systeem te stimuleren zijn koude training en ademhalingsoefeningen. Als je lichaam wordt blootgesteld aan koud water, worden de kleine spiertjes in ons vasculaire systeem geactiveerd en getraind. Je vasculaire systeem past zich aan de kou aan als je het traint. De spiertjes worden dus sterker, waardoor het minder moeite kost om het bloed rond te pompen. Daardoor komt het bloed dieper in onze organen en hersenen, waardoor deze meer voedingsstoffen, zuurstof en vitaminen krijgen en waardoor afvalstoffen beter kunnen worden afgevoerd. Je hartslag zal aanzienlijk dalen als je iedere dag een koude douche neemt. Daardoor heb je veel minder stress, waardoor je lichaam minder adrenaline en cortisol aanmaakt en je meer energie overhoudt. Omdat de hersenen en het hart op neurologisch niveau met elkaar verbonden zijn, is je lagere hartslag van invloed op je stemming. Je wordt blijer en minder angstig.

Ben ik even blij dat het kouder is geworden. Die koude douches van afgelopen zomer waren maar laf. Eindelijk voel ik mijn lichaam weer ‘aan’ gaan als ik onder de douche spring. Binnenkort spring ik buiten ook weer een keer het water in, dan voel je de kou pas echt goed en het is een feestje voor je lichaam!