Krijg meer energie met je adem

door 4 okt, 2022

Ademen in de ochtend

Sinds twee jaar doe ik bijna iedere ochtend nadat ik wakker ben geworden 20-30 minuten ademhalingsoefeningen. De ene keer doe ik de Wim Hof methode, de andere keer doe ik een aantal ademhalingsoefeningen, zogenaamde pranayama oefeningen. Prana betekent in het Sanskriet levensenergie en Ayama betekent beheersing. Door je adem op een beheerste manier te gebruiken, krijg je meer energie. Dat effect is voor mij niet direct waarneembaar en daarom vraag ik mij soms af waarom ik iedere keer mijn kostbare tijd gebruik voor deze oefeningen. Daarom heb ik het boek ‘De Wim Hof methode’ van Wim Hof erbij weer eens bij gepakt. Wim heeft namelijk aangetoond dat ademhalingsoefeningen veel effect hebben op je gezondheid.

Oorzaken ziektes wegnemen

In zijn boek schrijft geeft hij aan dat verschillende soorten ziekten o.a. worden veroorzaakt door de ontregeling van het immuunsysteem en het hormoonstelsel. Deze ontregeling is het gevolg van onzichtbare ontstekingen die ongemerkt in je lichaam aanwezig zijn. Die ontstekingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het eten van suikers en gluten. We hebben niet door dat dit ontstekingen veroorzaakt, maar ze verzwakken ons lichaam en op de lange termijn kunnen we ziekte ontwikkelen. Met behulp van ademhalingstechnieken kunnen we de ontstekingswaarden in het bloed onderdrukken. Tevens bevorderen ze de opruiming van ongewenste stoffen in het lymfesysteem, die door stressvolle gebeurtenissen worden achtergelaten. Deze ongewenste stoffen kunnen ontstekingen in onze cellen veroorzaken en ontstekingen verergeren. Door ons lichaam alkalisch te maken en te ontdoen van de chemische reststoffen, kunnen we de belangrijkste oorzaken van ziektes wegnemen. 

Wim Hof oefening

De oefening van Wim Hof bestaat uit eerst 30-40 keer krachtig inademen vanuit de buik, via de borst naar het hoofd en daarna rustig uitademen zonder kracht. Vervolgens hou je na een flinke ademteug de adem vast, totdat je de noodzaak voelt om weer te ademen. Dit kan een aantal minuten duren. Vervolgens adem je één keer flink in, waarna je je adem 15 seconden vast houdt. Dan blaas je uit, waarna de eerste ronde erop zit. Daarna kun je nog 2-3 rondes doen om de effectiviteit te vergroten. Door je adem een paar minuten vast te houden, wordt je lichaam alkalisch in plaats van zuur. Als je dit een paar rondes doet, krijgt je bloed weer de juist pH waarde. Dat is belangrijk, want ons lichaam is vaak te zuur, doordat we verkeerde dingen eten en drinken en te weinig beweging hebben. Doordat het zuurstof dieper in je longen en je weefsel terechtkomt, verandert de chemie in je lichaam. Je hebt een betere biochemische balans, je krijgt meer energie, je hebt minder stress en je kunt betere prestaties leveren, zowel fysiek als mentaal. 

Genoeg redenen voor mij om mijn ademhalingsoefeningen te blijven doen! In combinatie met goed slapen, gezond eten, regelmatig sporten, weinig nieuws kijken (wordt je niet vrolijk van!!), mediteren en met leuke mensen omgaan, zorgt het ervoor dat ik mij over het algemeen fit en gezond voel.