Angst, even kloppen en het is weg

door 10 dec, 2022

Angst, we hebben er allemaal weleens last van. Soms worden we angstig door de verhalen van andere mensen of van verhalen die we lezen in de media. De meeste mensen kunnen wel met deze angsten omgaan. Het zijn angsten die van buitenaf komen. Die hebben over het algemeen een minder grote invloed op ons, dan de angsten die van binnenuit komen. Ze blijven even bij ons, maar na verloop van tijd vergeten we ze vaak weer.

Angsten van binnenuit

De angsten die van binnenuit komen, hebben een grotere invloed. Vaak ligt de oorzaak van de angst in een persoonlijke ervaring. We hebben iets meegemaakt, wat een schok effect heeft veroorzaakt. En van daaruit is een angst ontstaan. Heel vaak gebeurt dit onbewust. In veel gevallen kunnen we de link niet meer leggen tussen de ervaring en de angst. Het kan zijn dat een opmerking van je moeder toen je zes jaar was, er nu voor zorgt dat je bang bent voor spinnen. Rationeel gezien slaat de angst voor spinnen eigenlijk nergens op. Want wat is de kans dat je in Nederland door een spin gebeten wordt met verstrekkende gevolgen? We zijn echter geen rationele wezens. Iets heeft ons getriggerd, waardoor deze angst is ontstaan. De angst voor spinnen beïnvloed ons dagelijks leven niet zo erg. Af en toe springen je op een tafel en gil je de hele buurt bij elkaar. Maar dat is best overkomelijk, toch?!

Faalangst

Anders is het als je angst hebt om te falen. Daar wordt je continue mee geconfronteerd. Je bent de hele tijd op je hoede. Iedere email die je uitstuurt, moet je vier keer checken. Als je iets moeten zeggen tijdens een vergadering, loop je rood aan en ontstaan er van die heerlijke zweetplekken onder je oksels. Iedere keer als je manager je belt, klopt je hart in je keel. Want je hebt vast iets niet goed gedaan.

Deze angst is minder fijn. Je wordt flink beperkt in je doen en laten. Je voelt je niet vrij om vanuit je hart te spreken. Je durft jezelf niet te zijn. Het is energie slurpend. Je stress niveau is daardoor veel te vaak, veel te hoog. Je slaapt minder goed en het tast je gezondheid aan.

Emotional Freedom Techniques

Gelukkig is er een super effectieve methode om de achterliggende oorzaak van deze angsten aan te pakken. De techniek heet Emotional Freedom Techniques, kortweg EFT. Het is een combinatie van oosterse acupressuur en westerse affirmatietechnieken. Hier kun je meer lezen over de werking van deze techniek. De techniek werkt super krachtig en je kunt hem ook zelf toepassen. Zodat je al je angsten te lijf kunt gaan en weer vrijer in het leven staat.