Ik, kwetsbare vader

door 5 nov, 2023

Gisteren mocht ik weer assisteren bij The Shaman Way. De cursus van Jos Kester waar vanuit het Sjamanisme wordt gewerkt aan zelfontwikkeling. De deelnemers mochten hun schaduwkant aankijken. Die kant van jezelf waar je liever van weg blijft. Het was weer een prachtige dag waar zoveel emoties loskwamen. Boosheid was de meest voorkomende emotie die langskwam. En meestal was die boosheid gericht op de vader.

De afwezige vader

Veel vaders zijn emotioneel niet aanwezig bij hun kinderen. Of ze uiten hun emoties op de verkeerde manier naar hun kinderen. Dat komt omdat ze nog in hun eigen pijn zitten. Ze hebben hun eigen stukken nog niet opgelost.

Ikzelf werd ook behoorlijk getriggerd. Ik mocht de confrontatie aangaan met 2 deelnemers. Nadat zij een trancereis hadden gemaakt om te zien hoe hun masker eruit zag, hebben zij hun masker op hun gezicht geschminkt. Daarna mochten ze voor de hele groep één voor één hun schaduw aankijken. En ik mocht in ‘de ring’ komen als representant van hun vader. Ik heb een behoorlijk gevecht moeten leveren met één deelnemer. Een gevecht van man tegen man. Uiteraard wel gecontroleerd. Bij mij kwam een oerkracht naar boven. Ik mocht het gevecht niet verliezen! En gevochten heb ik. Ik voel het nu nog in mijn nek en schouders.

Ik als emotioneel beschikbare vader

Daarbij werden ook bij mij stukken getriggerd. En dat waren dezelfde stukken als drie jaar geleden, toen ik zelf mijn schaduw aankeek tijdens de cursus (zie foto). Maar nu was de trigger niet alleen de relatie met mijn eigen vader, maar ook de relatie die ik met mijn kinderen heb. Er kwamen vragen op zoals: ben ik zelf emotioneel aanwezig bij mijn kinderen? Ben ik niet te druk? En als ik er ben, ben ik dan emotioneel aanwezig? Durf ik mijn emoties te tonen? En mijn kwetsbaarheid te laten zien?

Het zijn vragen waar ik mee bezig mag gaan. Mijn kwetsbaarheid en emoties tonen blijft lastig voor mij. Ik heb het nooit geleerd.  Hoewel ik al veel vaker mijn emoties laat zien dan vroeger. En mijn emoties überhaupt veel vaker voel. Toch mag ik daar nog een aantal stappen in zetten. Aanwezig zijn, écht aanwezig zijn bij mijn vrouw en kinderen. Dat is het mooiste wat je ze mee kan geven. Zodat ze zelf krachtige en evenwichtige personen worden.

Masker schaduwkant

Ben jij emotioneel aanwezig?

In hoeverre ben jij emotioneel aanwezig bij jouw kind(eren)? Lukt het jou om jouw kwetsbaarheid te tonen? Of verschuil jij je achter jouw masker?

Ga eens bij jezelf te rade en kijk aan welke schaduwkant jij nog mag werken. Als je jezelf deze vraag stelt, komt het antwoord vanzelf.