Lichamelijke klachten na jaren getransformeerd

door 10 sep, 2023

Liesbeth had last van migraine

Liesbeth heeft regelmatig last van migraine. Ze moet dan een aantal dagen op bed liggen en kan dan niets doen. Het remt haar ontzettend in haar doen en laten. Want onbewust houdt ze er altijd rekening mee dat ze wellicht migraine krijgt. Ze heeft er al vele jaren last van en het is ontstaan zonder aanwijsbare reden. Nu zit ze tegenover mij en gaan we op zoek naar de oorzaak van de migraine. Ik breng haar in trance en laat haar teruggaan naar het moment dat de migraine ontstond.

Trauma uit de kindertijd

Ze ziet een beeld voor zich van een heftige gebeurtenis uit haar kindertijd. We bekijken naar wanneer het gebeurde, wie er bij betrokken waren, naar wat ze voelde. Kortom, ik laat haar de gebeurtenis herbeleven. En naar het gevoel gaan in haar lichaam, naar waar ze de angst voelt die ermee gepaard ging. Dan laat ik haar als volwassen Liesbeth naar de situatie kijken. Ze ziet zichzelf als klein meisje. Het verhaal wat ze in haar hoofd had van de gebeurtenis ziet er nu opeens anders uit. Hoewel het heftig was, lijkt het toch minder heftig dan ze altijd had gedacht. Dat komt omdat ze er nu als volwassen persoon naar kijkt. Als kind maken we een traumatische situatie vaak groter dan dat het in werkelijkheid was. Door als volwassen persoon terug te gaan naar de situatie van toen, kun je het relativeren.

Ik laat haar zichzelf in de armen nemen. De kleine Liesbeth van toen. Ze geeft haar heel veel liefde en vertelt de kleine meid dat zij er niets aan kon doen. Dat het niet haar schuld is. Ik zet een passend nummer op, zodat de emoties die bij dit trauma horen beter los kunnen komen. Dan laat ik haar de kleine meid bij de hand nemen, zodat ze kan opgroeien tot volwassen vrouw. Het ‘kindstuk’, zoals dit in therapeutische termen wordt genoemd, mag volwassen worden. Zodat het geïntegreerd wordt met de persoon die Liesbeth nu is. Zodat ze het niet meer vanuit haar kinderbewustzijn beleeft.

De migraine komt niet meer terug. Blijkbaar was deze traumatische gebeurtenis de oorzaak van de migraine. Ze had toentertijd niet de juiste zorgt gekregen om het trauma te verwerken. Ze had het weggestopt, omdat ze voelde dat er geen ruimte was voor haar pijn en verdriet. Nu ze er aandacht aan heeft gegeven en haar emoties weer heeft laten stromen, is de vastgelopen energie losgekomen. Het trauma zit niet meer vast in haar lichaam. Waardoor haar lichaam de migraine niet meer nodig heeft om de vastgelopen energie een uitvlucht te geven.

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Veel mensen hebben lichamelijke klachten die schijnbaar onverklaarbaar zijn. Deze klachten kunnen zijn ontstaan door een traumatische gebeurtenis uit het verleden. Het is een reactie op die gebeurtenis. Ons lichaam en geest reageren diepgaand op een traumatische gebeurtenis. In angst zet het lichaam zich schrap en bevriest het. Wanneer na de gebeurtenis de geest weer normaal wordt, zou het lichaam zich weer moeten ontspannen. Als dit niet lukt, dan raakt de energie in het lichaam geblokkeerd. Het lichaam blijft in de overlevingsstand. Daardoor kan de heftige situatie niet goed worden verwerkt. En raak je getraumatiseerd.

Gelukkig hoef je niet voor altijd te leven met dit trauma. Zoals in het voorbeeld met Liesbeth (wat overigens gefingeerd is, maar wel realistisch), is het goed mogelijk om je symptomen te verminderen of zelfs helemaal kwijt te raken. Ik zie in mijn praktijk cliënten die meer dan 40 jaar hebben rondgelopen met trauma. En het trauma verwerken door de vastgelopen energie weer te laten stromen. Dat doen we door middel van transformatie sessies. Ze vertellen mij dat ze zich zonder het trauma veel vrijer en authentieker voelen. Ik vind dat altijd fantastisch om te horen. En ik verbaas mij iedere keer weer dat een ogenschijnlijk simpele methodiek, zo veel moois teweeg brengt.